Uključite automatska ažuriranja softvera

Uključite automatska ažuriranja softvera

Što su ažuriranja?

Ažuriranja predstavljaju poboljšane verzije softvera koje koristite na svojim računalima i mobilnim uređajima, uključujući programe, aplikacije i klijentskim operativnim sustavima. Svrha ažuriranja je unaprijediti funkcionalnost i sigurnost vaših uređaja te osigurati da su otporni na nove prijetnje.

Zašto su ažuriranja ključna?

Ispravljanje programskih grešaka: Softverska ažuriranja često uključuju zakrpe koje ispravljaju greške u kodiranju. Ove greške, poznate kao ranjivosti, mogu biti iskorištene od strane kibernetičkih kriminalaca za pristup vašim uređajima.

Zaštita osobnih podataka: Neispravljene ranjivosti mogu omogućiti kriminalcima da dođu do vaših osobnih podataka, financijskih informacija, ili čak ukradu vaš identitet.

Održavanje sigurnosti: Budući da kibernetički kriminalci kontinuirano traže nove načine za iskorištavanje softverskih grešaka, redovita ažuriranja su ključna za zaštitu od najnovijih kibernetičkih prijetnji.

Kako postaviti automatska ažuriranja?

Automatska ažuriranja omogućuju vašem softveru da se ažurira samostalno čim nove verzije postanu dostupne. Evo kako možete optimizirati ovaj proces:

Aktivacija funkcije: Uključite opciju automatskih ažuriranja u postavkama svakog softvera i uređaja. Postupak može varirati ovisno o proizvođaču i vrsti uređaja, stoga je potrebno provjeriti upute za svaki pojedini softver ili uređaj.

Planiranje ažuriranja: Ako je moguće, postavite ažuriranja da se izvršavaju u vrijeme kada uređaj obično ne koristite, poput noćnih sati. To minimizira smetnje u radu uređaja.

Tehnički uvjeti: Uvjerite se da je vaš uređaj uključen i priključen na izvor napajanja u vrijeme planiranog ažuriranja. Također, provjerite da ima dovoljno slobodnog prostora za instalaciju ažuriranja.

  Primjer posljedica nepravovremenog ažuriranja:

  Napad ransomwareom WannaCry (2017): „WannaCry“, poznat kao jedan od najrazornijih ransomware napada, iskoristio je sigurnosnu ranjivost u operativnim sustavima Windows koja je bila ispravljena sigurnosnom zakrpom objavljenom dva mjeseca prije nego što je sam virus aktiviran.

  Brojni privatni korisnici koji nisu ažurirali svoje sustave s najnovijom zakrpom postali su mete napada, rezultirajući zaključavanjem njihovih datoteka i zahtjevima za otkupninom kako bi povratili pristup.

  Više o ovom incidentu možete pročitati putem ove poveznice: https://www.kaspersky.com/resource-center/threats/ransomware-wannacry

  Dodatni savjet:

  Ako primite obavijest o dostupnom ažuriranju softvera, ne odgađajte s instalacijom. Brza reakcija na takve obavijesti može bitno smanjiti rizik od kibernetičkih napada i zaštiti vaše podatke.

  Ažuriranje naprednijih uređaje i operativnih sustava poput mrežnih uređaja (rutera i mrežnih preklopnika), sustava za backup podataka, poslužiteljskih operativnih sustava ili web stranica prepustite stručnjacima koji će nakon provedenih ažuriranja provesti testiranje kako bi se uvjerili da sve funkcionira kako treba, te kako ne bi došlo do neočekivanog prekida poslovanja.

  Ako imate pitanje, pošaljite nam upit putem kontakt forme.

  Skip to content