Kako se zaštititi od zlonamjernog softvera

Kako se zaštititi od zlonamjernog softvera

 1. Nikad ne klikajte na linkove koje ne očekujete

 

Ovo je zlatno pravilo. Glavni način na koji kriminalci zaraze vaše računalo „malwareom“ je tako da privuku korisnika da kliknu na određeni link ili otvore privitak.

 

 

 1. Koristite različite lozinke na različitim stranicama

 

Istraživanje (Ofcom) je pokazalo da čak 55% odraslih koristi iste lozinke za većinu internetskih stranica koje posjećuju. Najčešće su to datumi rođenja, imena omiljenih osoba, ljubimaca ili sportskih ekipa koje se lako “provale”. Umjesto toga koristite neku zapamtljivu frazu, kao npr: „Net.hr je vodeći hrvatski portal“.

 

 

 1. Nikad nemojte ponovno upotrijebiti lozinku glavnog maila

 

Haker koji je provalio vaš glavni mail ima ključeve vašeg virtualnog kraljevstva.

 

 

 1. Koristite anti-virusni program

 

Istraživanja su pokazala da su najuspješniji anti-virusni paketi „Bitdefender“,„Kaspersky“ i „F-Secure“, no ni oni vam ne jamče stopostotnu sigurnost od virusa.

 

 1. Ako ste u dvojbama, blokirajte

 

Samo recite ne pozivima društvenih mreža (prijatelj na Facebooku ili zahtjev na Linkedlnu) koji vam nisu poznati.

 

 1. Razmislite prije nego „tweetate“ i kako dijelite informacije

 

Ako to ne možete glasno reći na utakmici u Maksimiru pred svima, onda ne stavljajte ni na društvene mreže.

 

 

 1. Ako imate opciju „wipe your phone“ podesite ju

 

Opcije kao „Find my iPhone“, „Android Lost“, ili „BlackBerry Protect“ omogućuju vam da izdaleka obrišete sve osobne podatke ako vam netko ukrade uređaj ili ga izgubite.

 

 

 1. Kupujte online samo na sigurnim stranicama

 

Prije nego što unesete detalje s Vaše kreditne kartice, provjerite je li stranica “http” ili “https”. Ovo “s” na kraju znači da je veza sigurna.

 

 1. Ne očekujte da vam banka vrati novac

 

Banka najvjerojatnije neće vratiti novac klijentu ako je on ili ona bio žrtva prevare koju je sam na neki način skrivio/la, odnosno ako se nije pridržavao/la bankinih uputstava o sigurnosti, primjerice sigurnosnih uputstava o plaćanju računa putem mobilnog telefona.

 

 

 1. Ignorirajte „pop up“ prozore

 

Tzv. “skočni prozori” mogu sadržavati maliciozni softver. Klikom na njih taj softer se u pozadini može instalirati na vaše računalo.

 

 1. Budite oprezni s javnim Wi-Fi hotspotovima

 

Većina Wi-Fi hotspotova ne šifrira podatake i jednom kada podatak napusti Vaš uređaj i krene prema web odredištu, on je “na čistini” i prenosi se kroz zrak na bežičnu mrežu, navodi Symantecov stručnjak Sian John. To znači da bilo koje ‘njuškalo paketa’ [program koji može presresti podatke] ili zlonamjerni pojedinac koji je na javnom mjestu sa softverom spremnim za traženje i presretanje podataka koji se prenose preko Wi-Fi mreže, može presresti Vaše nekodirane poruke.

 

 

 1. Nemojte pohranjivati podatke sa svoje kartice na web stranice

 

Budite oprezni kada vas netko pita želite li pohraniti podatke o svojoj kreditnoj kartici za buduću uporabu. Masovne krađe tih podataka nisu tako česte, ali zašto riskirati? Dodatna minuta koja Vam je potrebna da prepišete podatke s kartice u neku formu na web stranici je mala cijena koju možete platiti za sigurnost.

 

 

 1. Dodaj DNS servis za zaštitu i drugih uređaja

 

DNS sustav pretvara web adresu (niz slova) u strojno čitljivu IP adresu (niz brojeva). Vi vjerojatno koristite DNS servis vašeg ISP-a po defaultu, ali možete odlučiti da se pretplatite na uslugu kao što je OpenDNS ili Norton ConnectSafe, koji vas preusmjeravaju ako pokušate pristupiti zlonamjernim stranicama.

 

 1. Omogućite potvrdu u dva koraka

 

Ako Vaš e-mail ili cloud servis to nudi, a Gmail, Dropbox, Apple, Facebook te odnedavno i Twitter to imaju, iskoristite potvrdu u dva koraka (two-step verification). Uz unos lozinke također će se od Vas tražiti da unesete kontrolni kôd koji će vam biti poslan SMS-om na telefon. Haker može provaliti Vašu lozinku, ali bez tog jedinstvenog i privremenog kontrolnog koda ne može zadržati kontrolu nad vašim računom.

 

 

 1. Zaključavajte svoj mobitel i tablet

 

Držite ih zaključanima baš kao i Vaša ulazna vrata stana ili kuće. Utipkavanje lozinke ili koda 40-ak puta dnevno može se činiti kao gnjavaža, ali stručnjaci za sigurnost tvrde da je to “prva linija obrane”. Sljedeća generacija uređaja imat će identifikaciju preko otiska prsta kao dodatnu razinu sigurnosti.

 

 

 1. Budite oprezni na stranicama za aukcije

 

Na ovim stranicama posebno vrijedi oprez. Provjerite prodavatelja i držite online plaćanje računa sigurnim te redovito mijenjajte svoje lozinke. Također provjeravajte bankovne račune na koje ste povezani i razmislite o otvaranju posebnog bankovnog računa ili kreditne kartice koje ćete koristiti isključivo za aukcijske web stranice kako biste ograničili potencijalne prevare.

 

 

 1. Provjerite postavke privatnosti na Facebooku

 

Facebook redovito ažurira svoje postavke privatnosti pa je, u tom smislu, pametno pratiti svoj profil, osobito ako se i dizajn Facebooka promijenio. Jedna od najvažnijih stvari je provjeriti postavke privatnosti i uvjeriti se “tko može vidjeti Vaše stvari”. Jesu li to “prijatelji” ili “prijatelji prijatelja”? Obratite pozornost na to. Također, onemogućite tražilicama pristup Vašem timelineu. Možda da razmislite i o kreiranju “popisa”, odnosno podskupina prijatelja, kao što su bliski prijatelji i obitelji, poznanici i sl. kako biste imali bolju kontrolu nad time što s kime dijelite na Facebooku.

 

 

 1. Koristite programe za backup

 

Ukoliko imate podešen backup na računalu, a zaraženi ste virusom koji traži otkupninu, možete slobodno izbrisati sve podatke koji su zaraženi te ih samo izvaditi natrag iz backup-a. Na taj

način će vaši podatci biti spašeni. Preporučamo da backup bude podešen minimalno na svakih tjedan dana.

 

 

 1. Windows ažuriranje

 

Provjeravajte svaki dan postoje li nova ažuriranja za windowse, sigurnosna ažuriranja su vrlo bitna te se konstantno razvijaju.

 

 

 1. Sjeti se da si nakon svega običan čovjek

 

Premda su ovo sve tehnička rješenja kako bi se spriječili hakerski napadi i prevare, imajte na umu da je hakiranje neka vrsta prevare. Krajnji cilj prevare nisu računala, već ljudska bića, jer se iskorištava njihova lakovjernost, povjerenje, pohlepa ili altruizam. Ljudska pogreška je i dalje najčešći uzrok tome što hakeri imaju toliko puno uspjeha.

 

 

Skip to content