Windows 10 problemi i solucije pri postupku ažuriranja

Windows 10 problemi i solucije pri postupku ažuriranja

Ažuriranje na windows 10 nakon čiste instalacije starijih verzija windowsa

 

Ukoliko ste napravili čistu instalaciju windowsa 7 ili 8.1 te želite svoje računalo ažurirati na windows 10, prvo što treba napraviti je aktivirati windowse s valjanom Microsoftovom licencom.Capture1

Nakon što su windowsi aktivirani, treba provjeriti je li se pojavila inačica windowsa 10 na task baru.Capture

Putem navedene inačice nije poželjno ažurirati windowse, jer rijetko kada ažuriranje prođe uspješno. Bolji je način putem Windows servisa za ažuriranje (eng. Windows update).  Naime, ni u kojem slučaju, ukoliko je nova instalacija Windowsa 7 ili 8.1, ne biste smjeli instalirati nikakve aplikacije, pogotovo antivirusne programe.

To znači da ako su windowsi aktivirani, potrebno je pustiti windows update više puta, sve dok se svi update-i ne izvrše.Capture2

Kada se zadnja ažuriranja izvrše, te nakon ponovnog pokretanja računala, na Windows servisu za ažuriranje trebala bi se pojaviti opcija “get started”, a klikom na nju bi trebao započeti preuzimanje Windows 10 operativnog sustava i njegovo ažuriranje.upgrade-to-windows

 

Ukoliko se na Windows servisu za ažuriranje ne pojavi navedena opcija, potrebno je preuzeti “media creation tool” , putem kojeg će se pokrenuti ažuriranje Windows-a.

Veza za media creation tool:

https://www.microsoft.com/hr-hr/software-download/windows10Capture3

 

Poznati problemi kod postojećih windowsa 7 ili 8.1

 

1.Windowsi se preuzimaju zauvijek, tj. bez greške koja bi javila da je preuzimanje neuspješno

2.Preuzimanje se zaustavi na određenom postotku

3.Nakon što Windows 10 preuzme, sustav javlja da se ne mogu instalirati, jer ne mogu pronaći win boot

 

Riješenje problema

 

1.Potrebno je otići na putanju C:\Windows\SoftwareDistribution\Download i obrisati svu privremenu memoriju (eng. cache) od windows servis za ažuriranje, odnosno sve što se nalazi u navedenom direktoriju, te nakon toga otvoriti Command Prompt (CMD) kao administrator i upisati exe /updatenow , te stisnuti enter i nakon toga ponovo provjeriti dostupna ažuriranja na Windows servisu za ažuriranje.

 

2.Instalacija pomoću media creation tool-a (ukoliko ste prije pokušali putem Windows servisu za ažuriranje preuzeti windows 10, potrebno je izbrisati dvije sakrivene datoteke na c disku $WINDOWS.~BT, $WINDOWS.~WS).

 

3.Zatim je potrebno pokrenuti “media creation tool” te kliknuti na opciju “download for other computer”, kako bi preuzeli .iso datoteku koju ćete nakon preuzimanja morati snimiti na DVD.

 

4.Pratiti ove upute:

 

Ulogirati se kao administrator.

Pritisnuti tipke Windows+R, upisati regedit i stisnuti enter čime će se otvoriti registry editor.

Putanja do koje trebate doći HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\WindowsUpdate\OSUpgrade (ako ne postoji potrebno ju je kreirati)

Napraviti novi DWORD (32-bit) vrijednost, nazvati ju AllowOSUpgrade i postaviti joj vrijednost na 0x00000001

Ponovno pokrenuti računalo i nakon toga otići pod opciju “Windows Update” te pretražiti za nova ažuriranja , nakon čega bi se trebala pojaviti tipka “Getting started”. Klikom na tipku trebalo bi započeti ažuriranje na Windows 10.

No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

Skip to content